De Ziua Internațională a Scrisului de Mână… învățăm să scriem corect (… eseuri)?

Acum câteva săptămâni, s-a sărbătorit Ziua Internațională a Scrisului de Mână (Handwriting Day), mai exact în data de 23 ianuarie. Cum era firesc, în presă s-a vorbit și s-a scris și despre această zi. Însă nu s-a scris tocmai… cum ar fi trebuit. Culmea nu este numai că nu s-a scris de mână, ci și faptul că nu a fost conform normei literare. Ofer ca exemplu un articol despre acest subiect, publicat pe site-ul de știri edu-news.ro, al cărui titlu este pe cât de simplu, pe atât de greșit grafiat: Ziua Internațională a Scrisului de MânăTitlul „Azi e Ziua Internațională a scrisului de mână” 1 nu este ortografiat conform normei literare. Pentru că se referă la o zi oficială în care se sărbătorește ceva (în cazul de față, scrisul de mână), se folosesc într-adevăr majusculele, conform normei literare în privința scrierii cu literă mare: Se scriu, de regulă, cu majusculă „sărbători [subl. aut.] laice (naționale și internaționale) sau religioase (indiferent de cult): Anul Nou, Crăciun(ul), 1 Decembrie, Duminica Tomei, Înălțarea, Întâi Mai, Înviere(a), Paște(le), !Patruzeci de Sfinți, Purim, Ramadan, Schimbarea la Față2.

Evident, în acest caz, vorbim de o sărbătoare laică, precum Întâi Mai, Ziua Internațională a Mamei, Ziua Naţională a Hackingului Civic, Ziua Internațională a Femeii, Ziua Națională a Culturii, Ziua Mondială a Sănătății etc. Cuvintele din sintagmele ce denumesc astfel de sărbători se scriu, așadar, cu majusculă, mai puțin cuvintele de legătură, fără funcții sintactice, precum prepozițiile sau articolele posesiv-genitivale (a, de etc.). Prin urmare, se scrie corect: Ziua Internațională a Scrisului de Mână.

Dacă scriem după cum a scris și autorul articolului în discuție (Ziua Internațională a scrisului de mână), sărbătoarea este, oarecum, incompletă, întrucât, neevidențiind prin majuscule despre ce sărbătoare este vorba, atunci… nu mai putem vorbi de nicio sărbătoare. Omagiem doar o zi internațională oarecare… De fapt, lipsește obiectul/activitatea omagiat(ă). După modelul Ziua Naţională a Hackingului Civic, trebuie să scriem și Ziua Internațională a Scrisului de Mână, pentru că sărbătorim scrisul de mână. De aceea, nu este corect grafiat nici *Ziua Internațională a Scrisului de mână, cu atât mai puțin „Ziua internaţională a scrisului de mână” 3, ci se scriu cu literă mare toate componentele sintagmei care fac(e) referire la sărbătorire.

Poate că am fi considerat o neatenție felul în care a fost grafiată sintagma de mai sus, dacă nu s-ar fi repetat, după câteva rânduri, și în interiorul articolului: greseli edunews.ro Despre situațiile în care trebuie să scriem anumite cuvinte/expresii cu literă mare, poți citi aici. Până la a ști când să scrie cu majusculă însă, editorul acestui articol ar trebui să mai învețe și în ce situații să folosească virgulele.

De exemplu, în propoziția „Hancock a devenit în decursul timpului, un fel de sinonim pentru semnătura de pe un act oficial.”, nu are ce căuta acea virgulă pentru că „[…] nu se despart [subl. aut.] prin virgulă părți de propoziție diferite, adică subiectul de predicat, complementul și atributul de termenii regenți, numele predicativ de verbul copulativ [s.n. – R.P.].” 4 Singura modalitate prin care se permite despărțirea prin virgulă a verbului copulativ a devenit de numele său copulativ, sinonim (și de determinanții săi), este, în această situație, intercalarea sintagmei în decursul timpului, dar, pentru a vorbi de o sintagmă intercalată între verbul copulativ și numele predicativ, trebuie să folosim două virgule, astfel: Hancock a devenit [,] în decursul timpului, un fel de sinonim pentru semnătura de pe un act oficial.

De asemenea, la nici un rând distanță, mai lipsește o virgulă, chiar dacă este prezentă cea necesară pentru a nota separarea unei propoziții circumstanțiale de concesie de regenta sa 5: „Ziua Internaţională a scrisului de mână ne reaminteşte că deşi trăim într-o lume a ecranelor şi a butoanelor,  tot ar fi păcat să ne pierdem o asemenea abilitate.”. Respectând regulile de notare a semnelor de punctuație (și nu numai!), fraza ar fi trebuit să fie scrisă astfel: Ziua Internaţională a Scrisului de Mână ne reaminteşte că [,] deşi trăim într-o lume a ecranelor şi a butoanelor,  tot ar fi păcat să ne pierdem o asemenea abilitate. De ce? Pentru că respectiva concesivă este, în același timp, o intercalată care separă o completivă directă de regenta sa.

Mai lipsesc virgule și în fraza „Potrivit unui studiu din 2009, studenţii care scriau esee cu pixul, spre deosebire de colegii lor care aveau la dispoziţie un calculator, şi-au terminat munca mai repede şi în plus s-au exprimat mai coerent.”, necesare și în acest caz tot pentru izolarea unei sintagme care aduce o informație… în plus, care ar putea, de altfel, lipsi. Este vorba de un deictic discursiv, precum locuțiunea adverbială în plus 6Potrivit unui studiu din 2009, studenţii care scriau eseuri cu pixul, spre deosebire de colegii lor care aveau la dispoziţie un calculator, şi-au terminat munca mai repede şi [,] în plus [,] s-au exprimat mai coerent. Dar tot în această frază autorul articolului folosește o formă nenormată pentru pluralul substantivului eseu. Corect este ESEURI, nu esee! 7

O altă abatere de la normă, prezentă în articolul citat mai sus, ține de topică și se raportează mai mult la importanța pe care o are ordinea cuvintelor în enunț pentru transmiterea unui mesaj. Astfel, în fraza „De asemenea, specialiştii spun că una dintre cele mai eficiente metode de a învăţa ceva (de a citi şi a reţine) este să scrii informaţiile de mână.”, sintagma de mână ar fi trebuit mai degrabă să fie în raport sintactic direct cu predicatul verbal să scrii, având funcție sintactică de complement circumstanțial de mod. Într-o astfel de frază, cu topica (…) să scrii informațiile de mână, sintagma de mână ar putea fi interpretată, potrivit logicii, drept atribut substantival în relație semantico-sintactică cu complementul direct informațiile. Structura sintactică, după topica de mai sus, este: [să scrii] {[informațiile] [de mână]}. Mai logic și mai exact, apelând și la semantică, topica cea mai potrivită este {[să scrii] [de mână]} [informațiile]. Mai multe informații despre cum poate afecta topica transmiterea unui anumit mesaj, poți citi și aici.

Un alt lucru care mai stârnește atenția în acest articol și care devine supărător, este repetiția verbului copulativ la timpul perfect compus, persoana a III-a, singular a deveni. În două fraze care se succed, apare verbul copulativ, cu aceeași formă, a devenit: „Acesta a devenit foarte cunoscut pentru semnătura sa extrem de lizibilă şi stilistic aparte de pe Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite ale Americii.” respectiv „Hancock a devenit în decursul timpului, un fel de sinonim pentru semnătura de pe un act oficial.” Pentru a evita o astfel de repetiție supărătoare, putem înlocui cuvântul (și ar trebui să se practice această metodă în stilul publicistic, mai ales când e vorba de un articol scurt, precum cel de față!) cu un sinonim; de exemplu, verbul (tot copulativ) a ajungeHancock a ajuns, în decursul timpului, un fel de sinonim pentru semnătura de pe un act oficial.

Mă întreb acum la ce anume ne folosește să sărbătorim Ziua Internațională a Scrisului de Mână, când puțini mai sunt cei care scriu de mână, dar, mai ales, care scriu, în primul rând, corect și normat? Poate, mai degrabă, ar trebui să existe o Zi(ua) Internațională a Scrierii Corecte sau o Zi(ua) Internațională a Ortografiei și Punctuației. 😉

  1. Titlul unui articol publicat pe site-ul www.edu-news.ro, în data de 23.01.2013.
  2. ***, Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, Ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005, p. LIX.
  3. Vezi http://www.fundatiadanvoiculescu.ro/2013/01/ziua-internationala-a-scrisului-de-mana/?wpmp_switcher=mobile, vizualizat în data de 10.02.2013.
  4. Mirela-Ioana Borchin, Manual de ortografie și punctuație, ediția a II-a revăzută și adăugită, Timișoara, Editura Excelsior Art, 2007, p. 112.
  5. Id., ibid., p. 104.
  6. Id., ibid., p. 98-99.
  7. Vezi ***, Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, 2005, p. 279, s.v. eseu.

One thought on “De Ziua Internațională a Scrisului de Mână… învățăm să scriem corect (… eseuri)?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *