Biblioteca personală a lui Fernando Pessoa – digitalizată și pusă la dispoziția publicului larg

Be plural like the universe!” – Fernando Pessoa

Mă gândesc că, pentru a putea scrie ceva demn de toată lauda și mândria nației tale, trebuie să fi citit mult la viața ta, să fi avut o bibliotecă impresionantă. Chiar așa: cum arată biblioteca unui scriitor? Ce titluri numără, câte cărți poate îmbrățișa? Ei bine, pentru mulți dintre voi care v-ați pus deja astfel de întrebări și care nu ați reușit să ajungeți în casele-muzeu ale scriitorilor preferați, am o veste bună: mai nou, bibliotecile acestora ajung ele mai repede la cititori decât vizitatorii la muzeu. Și cărțile pot fi consultate! Acest lucru este posibil datorită digitalizării bibliotecilor personale ale scriitorilor, astfel încât acestea să poată fi accesate de către un public cât mai larg. De puțină vreme, printre acestea se numără și biblioteca privată a lui Fernando Pessoa, unul dintre cei mai de seamă scriitori de origine portugheză și al doilea mare poet portughez, după Camões.

Înainte, biblioteca personală a scriitorului abia putea fi consultată în Casa Memorială Fernando Pessoa. Acum, toate cărțile, revistele, magazinele și almanahurile acestuia, ba chiar și câteva dintre manuscrisele sale, pot fi accesate on-line din site-ul Casei Fernando Pessoa, la secțiunea Biblioteca.  Mai mult, o bună parte din această „comoară” poate fi descărcată în calculatorul personal, pentru a te bucura de operele preferate oricând ai nevoie. 1140 de cărți sunt încărcate în biblioteca digitală Fernando Pessoa, iar multe dintre piesele care o compun sunt scrieri sau traduceri în limbile engleză – în foarte mare parte – și franceză. Astfel, biblioteca scriitorului devine cu adevărat utilă unui public foarte larg.

Lucrările pot fi căutate după modul în care au fost grupate: în funcție de an, în ordine alfabetică sau după tematică. E minunat fapul că pot fi consultate și chiar descărcate (!), cu mici excepții, ediții vechi de cărți, la care cu greu am avea acces chiar și într-o bibliotecă fizică (dacă se întâmplă, într-un caz foarte fericit, să se afle cu adevărat în rafturile vreunei biblioteci de la noi); de exemplu, în biblioteca personală a lui Pessoa se regăsește o carte de poezii a lui Montague Mary Wortley din anul… 1781, dar sunt disponibile numeroase lucrări din secolul (chiar și de la începutul secolului) al XIX-lea. Cea mai recentă carte din biblioteca sa este The Lifeline, de Bottome Phyllis, datând din 1946.

pessoa manuscris

Sursă foto

Sursa: shifter.pt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *