Zece site-uri utile pentru iubitorii de Litere și nu numai

Nu doar cursurile și cărțile ne oferă răspunsuri atunci când avem anumite nelămuriri în legătură cu unele chestiuni lingvistice. Sau când vrem să aflăm mai mult(e), ca pasionați de… Litere și nu numai. Pentru că tehnologia avansează continuu, ar trebui să învățăm și noi să ținem pasul cu ea. Fiindcă, la un moment dat, chiar va prinde bine.

De-a lungul formării mele ca „literat”, am descoperit că internetul, ca o mare minune a epocii în care trăim, poate fi un aliat de nădejde în cazuri de nevoie, dacă știi să îl folosești în favoarea ta și a timpului tău. Că oferă adesea răspunsuri, printre cele mai utile și, de multe ori, când obosisem să le caut prin cărți, le-am găsit on-line (până la urmă, și Literparcul nostru vine ca o soluție în acest sens :P). Pentru oamenii de Litere și nu numai pentru ei, sunt însă câteva site-uri care, la un moment dat, sunt foarte de folos. Eu le-am descoperit pe unele din întâmplare, pe altele „săpând” când aveam nevoie de ajutor. Așa că, pentru a fi utile și altora, le dau mai departe. 🙂 Iată:

1. Centrul Național al Cărții: www.cennac.ro

Sub aripa ICR (Institutul Cultural Român) din anul 2007, Centrul Național al Cărții este un pion important în promovarea, pe plan internațional mai ales, a literaturii române contemporane. De asemenea, vine în sprijinul traducerii cărților de literatură română în cât mai multe limbi de circulație internațională și nu numai, prin programele Translation and Publication Support Programme (TPS), 20 de autoriPublishing Romania şi prin programul de burse pentru traducători (în formare, dar şi profesionişti). Dacă vă interesează promovarea literaturii române sau domeniul traducerilor literare, sau vreți să țineți pasul cu literatura noastră, site-ul e de urmărit.

2. Catalogul Cărților Disponibile în România: www.infocarte.ro

Catalogul Cărților Disponibile în România are un site extrem de util, care îți oferă informații actualizate despre cărțile cu ISBN, din orice domeniu, publicate în România și care sunt disponibile în librării. De fapt, acest site e util tuturor, nu doar filologilor sau celor interesați de literatură sau litere, în general. De aceea, site-ul dispune de un sistem de căutare pe domenii, dar și informații utile privind editurile din România, librăriile și bibliotecile din țară. Și mai important, dispune și de prezentări utile de cărți, autori, edituri, precum și link-uri către recenzii realizate la cărți publicate recent sau interviuri cu scriitori și știri importante legate de acest domeniu.

Nu este de ignorat, dacă ajungeți pe acest site, nici categoria „Linkuri utile”, unde găsiți trimiteri către agenții literare, reviste literare (din România, dar și din străinătate), asociații de editori și librari, instituții culturale, târguri de carte, premii literare, festivaluri și concursuri de literatură etc. Pentru mine, acest site e ca un loc din care, când intru, cu greu mai reușesc să ies. 🙂

3. Biblioteca Academiei Române: www.biblacad.ro

Ca filolog, nu se poate să nu fi accesat vreodată site-ul Bibliotecii Academiei Române, care conține informații utile, dar și baze de date care îți vor fi la un moment dat de folos. Tot aici găsești un catalog on-line al tuturor cărților și documentelor (cărți, publicații periodice, colecții speciale – cu manuscrise de carte rară și documente vechi, inclusiv redactate în alfabet chirilic), pe care le poți consulta la sediul Bibliotecii Academiei și poți face rezervări pentru anumite cărți și publicații. Dar acest site, la fel ca și celelalte descrise până acum, e util cercetătorilor și pasionaților de lectură din orice domeniu, nu doar cel al Literelor.

Pentru pasionații de Litere, foarte utilă este secțiunea de „Bibliografie națională”, unde găsești Bibliografia retrospectivă a cărții românești (1508-1952), Bibliografia retrospectivă a periodicelor românești (1790-1935), Bibliografia Mihai Eminescu (Viața, Opera, Referințe), dar și categoria „Biblioteci virtuale”, în care sunt reunite Biblioteca virtuală „Personalități care au schimbat lumea” (un proiect în parteneriat cu UPC, care pune la dispoziția cititorilor ediții de lucrări celebre și chiar manuscrise, în format PDF, ale unor mai scriitori și personalități importante ale culturii universale: Dante Alighieri, Napoleon Bonaparte, Victor Babeș, Gustave Flaubert, Mircea Eliade, George Orwell ș.a. Textele sunt în română sau în alte limbi de circulație internațională: engleză, franceză etc.); Manuscrise și documente personale Emil Cioran; Manuscrisele Mihai Eminescu.

Tot pe site-ul Bibliotecii Academiei Române găsiți informații importante despre evenimente culturale care v-ar putea interesa (conferințe, expoziții, manifestări, seminarii), trimiteri către bibliotecile din țară și din străinătate, dar și către publicații electronice care v-ar putea fi de folos în studiul și cercetarea voastră.

4. Biblioteca Digitală a Bucureștilor: digitool.dc.bmms.ro:8881/R

Pe site-ul Bibliotecii Digitale a Bucureștilor puteți găsi unele cărți și reviste în format electronic, dar și publicații periodice mai vechi, pe care le puteți accesa cu ajutorul sistemului de căutare pus la dispoziție pe pagina principală. Tot aici găsiți și ziare și reviste vechi românești precum „Albina”, „Albina românească”, „Alăuta românească”, Analele Academiei Române, „Contemporanul”, „Convorbiri literare”, „Dacoromania”, „Foaia Populară”, „Furnica”, „Literatorul”, „Luceafărul”, „Lumina”, „Moftul român”, „Punct”, „Românul”, „Unu”, „Urmuz”, „Vatra”, „Viața Românească” ș.a.

5. www.pruteanu.ro

Jurnalist, politician, filolog ca formare, George Pruteanu nu ne-a lăsat doar amintiri despre programul zilnic de televiziune de cinci minute despre folosirea corectă a limbii române, Doar o vorbă să-ți mai spun, ci și numeroase însemnări despre capcanele limbii române, sfaturi de gramatică normativă și explicații utile. Mă bucur că există în continuare site-ul pe care l-a pus pe picioare (www.pruteanu.ro) – nu știu cine îl administrează, dar merită felicitări pentru munca depusă în acest sens. Acolo găsiți numeroase articole scrise de George Pruteanu de-a lungul vieții, multe dintre ele variantele scrise ale emisiunii mai sus menționate, dar nu numai. L-am inclus în această listă pentru multitudinea de însemnări explicative și de folos celor interesați de vorbirea și scrierea unei limbi române cât mai corecte și îngrijite.

6. www.academia.edu

Aceasta este  o platformă creată pentru cercetătorii din toate domeniile, inclusiv lingvistică și subdomenii ale acesteia. Pentru a descărca lucrările care te interesează, este nevoie să îți creezi cont, dar te poți foarte rapid înregistra dacă ai deja un cont de facebook sau de Gmail. Poți urmări astfel alți cercetători din domeniile tale de interes, pentru a fi la curent cu ceea ce publică, sau poți să vizualizezi sumarul sau chiar conținutul, în unele cazuri, al celor mai importante publicații. De asemenea, poți să încarci și tu lucrări științifice pe care le-ai redactat și vrei să le oferi spre lectură publicului interesat. Ce îmi place e că, pentru a vizualiza lucrările care te interesează, nu e nevoie neapărat să îți creezi un cont.

7. The On-Line Books Page: www.onlinebooks.library.upenn.edu

Pentru iubitorii de literatură mai ales, dar și pentru cei interesați de alte domenii în afară de Litere, The On-Line Books Page reprezintă o bază de date a celor mai importante cărți, dar, și mai util, trimiteri către adrese de unde pot fi descărcate sau lecturate, majoritatea dintre ele fiind în format e-book.

8. Project Gutenberg Australia: gutenberg.net.au

 Mai mult pentru iubitorii de literatură, indiferent de tip, Project Gutenberg Australia oferă o multitudine de scrieri celebre în format electronic, de citit on-line, pe computer, sau de descărcat pentru telefonul mobil, tabletă sau alt dispozitiv. Nu ai voie să-l ratezi, mai ales dacă iubești literatura! 😉

9. Open Culture: www.openculture.com

Open Culture e pentru citit și învățat, indiferent de domeniu. Aici găsești orice te interesează: texte, cărți în format e-book și audio book (disponibile pentru descărcat), chiar și cursuri on-line sau filme. Atenție, odată accesat, sigur te va ține ocupat multă vreme! 😀

10. Internet Archive: www.archive.org

 Pentru toți cei care vor să citească și să se documenteze în plus, indiferent de domeniu, Internet Archive e mai mult decât o bibliotecă digitală universală, e un „rai” al cărților on-line. Găsești aici cărți și alte texte din orice domeniu, de la știință până la beletristică.

Lasă un răspuns