Teonimul Abaris

Abaris era un zburător hiperboreu 1, în mitologia greacă, trăind fără hrană. El prevestea viitorul și făcea miracole, vindecând molimi, precum ciuma din Sparta.
Cutreiera Hellada în zbor, călare pe o săgeată magică de aur, care îi fusese dăruită de zeul Apollon. Cu ajutorul acestei săgeți a și plecat de la greci la hiperborei.

Abaris a fost amintit de Strabon, Platon, Iamblichos, Celsus și Herodot:

„Nu mai înșir despre Abaris, care se spunea că era hiperborean, mitul că ar fi făcut înconjurul lumii cu săgeata ce o avea, fără să mănânce nimic.” (Herodot, Istorii, IV).

Potrivit altor surse, Abaris era preot și profet scit sau hiperboreu, consacrat lui Apollo, vizitând Grecia în apropiere de 770 î.e.n. ca predicator și sacerdot al lui Apollo, al cărui cult l-a difuzat în Hellada. Era însă un predicator itinerant, săgeata magică slujindu-i drept vehicul. În alte scrieri și relatări, este înfățișat ca poet din cercurile apollinice , care ar fi scris un poem (Theogonia) și, întrucât își efectua opera medicală în cadrul incantației rituale, a scris și un ciclu de descântece (Katharmoi).

După mai mulți autori, ar fi fost totuși o persoană reală care ar fi trăit, cum deduce Hyppostratos, în timpul Olimpiadei III (768 î.e.n.) sau, după Suidas, al Olimpiadei LIII (568 î.e.n.).

Sursa: abarisbooks.com/
Sursa: abarisbooks.com/

*Teonim = nume de zeu

Sursa bibliografică:
Victor KernbachDicționar de mitologie generală, București, Editura Științifică și Enciclopedică, 1989.

  1. „de la nord; din regiunea extremului nordic” – vezi www.dexonline.ro, cf. DEX ’98, s.v. hiperboreu.

Lasă un răspuns