La ceas aniversar: Top zece cele mai lecturate articole din Literparcul nostru

Octombrie e luna în care Literparc a prins contur și s-a făcut vizibil, mai timid, în mediul on-line. Acum 3 ani, eu (Ralu), Emina și Clau am hotărât să creăm un parc în care să plouă cu litere frumoase, cu lecții de limbă română drăguțe, cu istorii de cuvinte și fragmente interesante de română și nu numai, cu explicații simple și mai puțin simple, dar care să se muleze pe mintea oricărui copil curios. Și am crescut încet-încet și timpul a trecut ca o toamnă rușinoasă, dar de neuitat.

Ne-am bucurat să ne facem prieteni pe parcurs, să bucurăm la rândul nostru pe cei curioși sau derutați într-ale limbii române, să îi îndrumăm și să le explicăm reguli care doar „sună” complicat, dar care se dezleagă ușor la o simplă întrebare. V-am fost alături cu răspunsuri și ne străduim să vă oferim în continuare răspuns îmbrăcat frumos și jucăuș la orice întrebare referitoare la năstrușnicele „pozne” de care limba română (și nu doar ea) dă dovadă tot mai mult.

Suntem aici și vom fi în continuare întru mulți ani senini, pentru o limbă română frumoasă, îngrijită, atentă la detalii, dulce și plină de jocuri și enigme interesante care așteaptă dezlegare! Ție, cititorule, îți mulțumim că faci Literparc să crească, să se răspândească, să vorbească în continuare tuturor despre minunatul dar care ne-a fost dat: cuvântul, limba proprie, bucuria de a ne auzi propriile vorbe într-un mod atât de armonios! Pentru tine, există, de 3 ani, Literparc! 🙂

La ceas aniversar, vă prezentăm cele mai citite, like-uite și share-uite articole de la noi. Spor la citit, la prins detalii și la „cizelat” limba română! 😉

10. Zece cărți de gramatică normativă pe care ar trebui să le ai în bibliotecă

Este un articol care prezintă zece din cele mai importante lucrări de gramatică normativă din anii ′70 până în perioada actuală. Acestea sunt fundamentale pentru a afla cum putem vorbi și scrie o limbă română corectă din punct de vedere gramatical, cum putem evita greșelile gramaticale de orice natură. Astfel de lucrări devin tot mai utile, indiferent de trecerea timpului. Articolul este realizat ca o listă-reper și poate fi citit aici.

9. Zece greșeli gramaticale frecvente

Ideea de „greșeală gramaticală” interesează foarte mult și demonstrează că vorbitorii de română sunt încă atrași să cunoască astfel de greșeli și caută să le evite. De aceea, am adunat într-un articol foarte detaliat zece greșeli gramaticale pe care românii le produc frecvent, dar, mai ales, le-am explicat și am oferit regulile care trebuie respectate spre a corecta asemenea abateri. Articolul e spre lecturat aici și e la fel de citit precum cel despre care vă povesteam la punctul 10.

8. 31 august 2013 – Ziua Limbii Române, pentru prima oară sărbătorită oficial și în România 

Un articol pe care voi l-ați răspândit mult prin rețelele sociale – articolul despre Ziua Limbii Române, care în data de 31 august 2013 s-a sărbătorit pentru prima dată oficial și la noi, în România. Ați arătat astfel că această zi este la fel de importantă pentru voi ca Ziua Națională a României. Că vă bucurați că vorbim încă această limbă în țara noastră, în spațiul în care s-a format . Pentru că limba română este încă îndrăgită, contrar a ceea ce se spune. 🙂 Îl găsești aici.

7. Câte ceva despre… acord

Acest articol devine un „clasic” al Literparcului nostru, având în vedere că tratează o chestiune gramaticală principală: acordul. De această dată, este discutat acordul în caz, mai ales în situațiile de adjectiv la genul feminin din grupurile nominale. Merită atenția. Îl găsești aici.

6. Natura predicativă a unor verbe la moduri nepersonale

Acesta este un articol foarte drag mie, pentru că am amintiri frumoase legate de el. Este lecturat adesea, fiindcă are ca subiect o parte de vorbire foarte frecventă, prin urmare foarte problematică: verbul. De această dată însă, în acest articol discutăm despre capacitatea unor verbe de a mai genera predicate verbale, în condițiile în care au forme verbale nonpersonale (sunt la moduri nepredicative). Aici e articolul.

5. „Triple sec”. Triplusalt. Triplu „i”

Scrierea corectă cu i final provoacă o mulțime de probleme ortografice. Când se dublează i-ul de la sfârșitul cuvintelor (în cazul desinențelor de plural și a articulării cu articol hotărât la plural), dar, și mai mult, când se… triplează? În plus, de ce spunem doi i sau  trei i și NU doi de i/trei de i? Citește aici.

4. Mallul sau mall-ul?

O problemă ortografică tot mai frecventă este rezolvată printr-o simplă regulă în acest articol. Află de aici de ce este corect să scriem mallul și brandy-ul și NU brand-ul sau showul. Cititorii noștri acum știu. Și răspândesc mai departe. 😉

3. Vroiam?!

Din acest articol afli de ce nu este corectă forma verbală vroiam, destul de des auzită totuși. Explicațiile și simplificarea problemei le găsești aici. Despre o astfel de formă hibridă, puteți citi și aici.

2. Verbul

Acesta este un articol foarte util pentru analiza gramaticală a verbului, o parte de vorbire pe cât de complexă, pe atât de răspândită. Astfel, ridică probleme și numeroase semne de întrebare, la care aceste rânduri de aici răspund pe înțelesul tuturor. Foarte util, foarte căutat, foarte citit acest articol!

1. A(l) naibii articol?!

A(l) naibii articol?!  a prezentat foarte mult interes din partea cititorilor noștri, fiind vorba de o chestiune de acord cu care adesea ne confruntăm fiecare: articolul posesiv, „care îşi schimbă forma în funcţie de particularităţile flexionare ale substantivului-obiect posedat”. Mulți dintre voi ne-au solicitat ajutorul prin comentarii legate de această problemă. Citește mai multe aici despre cum se realizează acest tip de acord.

Și-n final: La mulți ani, iubit Literparc! Și… la cât mai multe articole utile și citite! 😉

Noi, autoarele articolelor a.k.a. 2/3 din Literparc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *