Toponimul Slatina
Slatina este astăzi numele unui oraș românesc, reședința județului Olt.
Puțini știm însă că acest nume propriu a făcut parte, la un moment dat în trecut, din vocabularul uzual al limbii române, ca substantiv comun. slatină, deși astăzi nu mai desemnează nimic pentru noi, în secolul al XVI-lea și puțin mai târziu, era folosit (și foarte frecvent!) cu sensul de „apă sărată”. Acest cuvânt provine din limba slavă, dintr-un compus: slam: „pământ” și tina: „sărat”. Inițial, termenul s-ar traduce prin „pământ sărat”, „sărătură” și, într-un final, prin „apă sărată”, care se referea probabil la apa râului Olt.
Ca argument pentru această etimologie ar fi și toponimia slavă a unor zone din oraș și din împrejurimi, dar și a unor localități din apropiere (strada Obrocari, Dealul Grădiștea, Clocociov, Dobrotinet, Milcov, Brebeni, Sopot, Teslui etc.).
O altă ipoteză etimologică, mai puțin susținută de lingviști, este cea potrivit căreia acest toponim provine din limba latină arhaică, din etimoanele Salaatina, Salatina – numele unei colonii romane instalate cândva în zona orașului de azi.
Locuitorii orașului Slatina se numesc slătineni (cf. slătinean, slătineană).
Surse bibliografice:
Sorin Stati, Cuvinte românești. O poveste a vorbelor, București, Editura Științifică, 1964, p. 35;
http://ro.wikipedia.org/wiki/Slatina,_Rom%C3%A2nia;
www.dexonline.ro, s.v. slătinean.
