„veți ști” sau „veți știi”?

În limba română, forma literară a timpului viitor se construiește cu forme conjugate de prezent ale auxiliarului a vrea (voi, vei, va, vom, veți, vor) și cu infinitivul scurt al verbului lexical (verbul de conjugat), fără prepoziția specifică a, marcă a infinitivului – adică forma din dicționar a verbului, neconjugată: fi, vrea, pricepe, lua, hotărî, conveni, citi, crea etc. Simplu! Și totuși…

În cazul formei de viitor a verbului în discuție (veți ști sau veți știi), dacă avem dileme în privința numărului de i cu care se scrie verbul de conjugat e pentru că… nu știm nici cum se scrie acesta la infinitiv. Să aruncăm o privire asupra formei din dicționar a acestui verb (adică cea de infinitiv scurt, care ne este necesară în această situație pentru construirea viitorului):

forma infinitiv a sti DEX

Așadar, am aflat răspunsul simplu la întrebarea inițială: forma de viitor a verbului a ști este întotdeauna veți ști, inclusiv pentru celelalte persoane (voi ști, vei ști, va ști, vom ști, vor ști). Pentru că (a) ști, la infinitiv, se scrie întotdeauna cu un singur i!

Voi NU veți scrie niciodată AȘA:

veti stii

veți știi 2

veți ști sau veți știi

După aceeași regulă, se scrie întotdeauna veți FI, veți DORI, veți CITI, veți CROI, veți AMINTI etc. și NU *veți fii, *veți dorii, *veți citii, *veți croii, *veți amintii!

Notă:

Greșeala gramaticală de mai sus (a scrierii formei de viitor *veți știi), repetată în mai multe rânduri într-o reclamă la un aspirator, reclamă disponibilă în mai multe magazine on line (vezi supra), a constituit punctul de plecare al acestui articol. Cine a creat textul publicitar inițial a greșit, iar magazinele respective au preluat acest text fără a corecta greșeala. Din ignoranță, din neștiință (?)…

Lasă un răspuns